Hvordan var den Norske Landslagstroppen annerledes da Norge spilte EM i 2000?

Før vi går inn på dette så kan vi ta for oss den bakenforliggende historien. Under VM i 1998 hadde Norge kommet veldig langt. Drillo var treneren til det norske laget på denne tiden og han gjennomførte sin rolle med glans. Han var strukturert, tydelig og målrettet og dessuten god til å gi konstruktiv tilbakemelding til laget sitt under VM. Under Drillo sin glitrende ledelse slo Norge Brasil som er et av verdens aller beste fotballag.

Brasil har dessuten selv med sine toppresultater og plass på toppen av kremkaken i fotball aldri klart å slå Norge siden og det er jo ganske enestående. Kampen var meget spennende og både Norge og Brasil hadde sine sjanser på å få inn ballen i mål og plutselig var stillingen 1-1. På overtid slo Kjetil Rekdahl inn et knallhardt mål på overtid rett i Brasils mål og dette ble selvsagt mottatt med en øredøvende jubel blant det norske folk. Den dagen er det fortsatt veldig mange som minnes med smil om munnen. Stolthet og ære preget denne dagen.

Den aller største forskjellen i det norske Landslaget fra den tiden da Norge spilte EM i 2000 var at vi hadde hele 9 Premier League-proffer i toppen. Blant annet var vi så heldige å ha Ole Gunnar Solskjær og Henning Berg som begge var blitt hentet inn til Manchester United mens Tore Andre Flo og Steffen Iversen var rå spillere fra Chelsea og Tottenham. Det var rett og slett en annen tid, mye på grunn av at Premier League aller helst ønsket å hente inn stjerneskudd fra Skandinavia. Idag derimot er det andre boller som gjelder og Premier League henter inn spillere fra hele verden så konkurransen om å komme til Premier League er dessverre mye hardere.

Nils Johan Semb mener det er helt avgjørende at Norge til enhver tid har rundt 20 spillere som spiller på topplag i Europa for at Norge har muligheter til å hevde seg og bygge muskler bokstavelig talt og da vinne både EM og VM seinere en dag. De fotballspillerne som spiller i en fast liga i Europa er blant andre Per Ciljan Skjelbred, Rune Jarstein og Håvard Nordtveit. Disse fotballspillerne spiller alle sammen på høyeste nivå i Tyskland. Skjelbred innrømmer at denne situasjonen ikke er ideell for Norge. Håvard Nordtveit synes at nivået er høyt i Norge men han er enig i at det er altfor få som spiller på det aller høyeste nivået i Europa. Nordtveit begynner med sine 24 år å bli en etablert spiller og han har gjort sakene sine bra for Deutsche Bundesliga.

Som vi ser så er det store forskjeller på Norges Landslagstropp da Norge spilte i EM 2000 enn den norske Landslagstroppen idag. De største ulikhetene er nok at Norge på den tiden hadde svært gode fotballspillere i Landslagstroppen som da hevdet seg ute i Europa i de aller beste topplagene.

For at Norge skal kunne hevde seg igjen og vinne så er det av avgjørende betydning at iallfall 20 eller flere spillere får bryne seg i de europeiske toppklubbene sånn at de kan komme hjem til Norge igjen med styrke og mot og bruke de gode fotballprestasjonene til å får Norge helt til seier internasjonalt.