En sjanse var det Norge produserte i sine tre kamper i EM-sluttspillet i 2000. Det var egentlig ikke en sjanse, det var et utspark fra keeper. Et fantastisk utspill var det, og da all fokus var på ballen, var målet åpent for en trønder med lys lugg. En trønder som hadde vokst opp i trygge omgivelser på Byåsen i Trondheim. Gutten hadde lekt med sine venner og tatt livet med ro. Han hadde en far som viste vei, selv om han ikke alltid var der for han. Etterhvert møtte han gutter på et fotballag som skulle bli neste steg på veien til en proffkarriere som fotballspiller. Han møtte de riktige folka der, fikk de utfordringene han trengte for å utvikle sine talenter.

Det er akkurat som at man kan se for seg den mildt sagt skjeve grusbanen på Havstad, rivaliseringen og den gode latteren som ruvet mellom blokkene etter nok en tøff trening.

Det var blant annet her han formet seg, lysluggen som skulle vise seg å sette dette målet. Men kanskje fikk han det for lett. Han tok seg aldri ut. Fotballen var hans lek, i sin egen lekegrind. For som i dette mesterskapet, ble det også for Steffen Iversen bare nesten når det kom til han virkelige karriere. Det var ikke nok fokus. Ikke nok disiplin. Heller ikke nok alvor. Steffen var bare seg selv. Ikke en idrettsmann som hadde forpliktelser eller store mål. Målet hans var å ha det artig med sine venner. Det hadde han.

Denne livlige energien til Steffen skulle akkumuleres i et hodestøt på denne ballen som for gjennom luften. Steffen hoppet som vanlig helt perfekt, traff ballen før den andre motspilleren og før keeperen rakk å bokse bort ballen, og ballen trillet rolig inn i buret. Det gjelder å ha det artig og leve livets lek. Akkurat det samme gjelder når man skal tippe. Man må sørge for å være på riktig sted til riktig tid. Samtidig må man gjøre det av vellyst og glede. Det er et Betting tips man kan stole på. For gjør man noe kun på grunn av ytre press, vil man ikke lykkes. Man må bevare leken. Slik som barnet leker i sanden, vil man komme langt.

Poenget med slike skjebne-fortellinger er ikke å si at man kun er styrt av skjebnen. For å komme dit man vil må man også jobbe hardt. Ikke bare en stund, men helt til man har klart det man ønsket å oppnå.

Forskjellen ligger nok i at ikke alle har definert et mål. Kanskje har de bare definert en vei. Slik vil jeg ha det, så lenge jeg kan. For det er dette som er livet mitt. Akkurat som Steffens nesten magiske evner i alt han foretok seg, så kunne ikke landslaget i EM 2000 satse på samme strategi. Det er mulig de var blendet av dette talentet, denne gudegaven denne gutten hadde, og tenkte at alt kommer til å ordne seg. Dessverre var det noen spanjoler som ville det annerledes. Tydeligvis med hjelp fra oven, for på mirakuløst vis snudde det skjebnekampen de måtte vinne fra 2-3 til 4-3 på overtid. Dermed røk Norge ut av EM.