Etter et VM i 1998 hvor man nok må si at Norges beste menn spilte over evne, har fotballinteressen i Norge aldri vært så stor som under EM i år 2000. Man håpet på en gjentagelsen av bragdene året før, og fallhøyden var også derfor stor. Det viste seg også at det som engang var “Drillos” og nå “Sembos” ikke klarte å spille opp til forventningene, og at EM i år 2000 derfor ble en gedigen nedtur for det norske landslaget og det norske folk.

Mesterskapet i år 2000 ble arrangert, for første gang i historien, i to land istedenfor ett. De to verstnasjonene var Nederland og Belgia, hvor førstnevnte er en fotballgigant, mens sistnevnte er mer av den lilleputt i fotballsammenheng – selv om de har kommet seg de første årene. Publikumsinteressen var stor i begge de to landene, både blant lokalbefolkningen og tilreisende som hadde kommet i ens ærend for å se på fotball.

For Norge startet mesterskapet bra, og Semb sine menn vant over storfavoritten Brasil etter et fint mål av Norges spiss Steffen Iversen. Trønderens mål ble det eneste i kampen, og Norge vant – og satte samtidig en god tone for resten av mesterskapet. Uheldigvis klarte man ikke å følge opp, og det gikk bare nedover fra der.

Norge tapte nemlig i sin neste kamp, som var mot Jugoslavia – et land som deltok i EM for første gang etter at de ble tatt inn i den europeiske varmen igjen. Det var en stor skuffelse å ane hos fotballlandslaget etter denne kampen, og stemningen var heller ikke god hos pressen. Men man hadde fortsatt en mulighet til å nå kvartfinale, og publikum var ikke ferdige med å heie.

En seier mot Slovenia i siste kamp hadde sikret en verdifull billett til kvartfinalen, alt Norge trengte å gjøre var å vinne. Men det skulle vise seg at Steffen Iversen sitt mål i kampen mot Spania skulle bli Norges eneste i dette mesterskapet. Likevel så det lenge ut som om Norge var videre, og jubelen var stor. Jugoslavia ledet nemlig med flere mål over Spania, som Norge hadde like mange poeng som, men ville slå pga. innbyrdes kamp, men så kom Spania heftig tilbake i sluttminuttene – og det aller siste avgjørende målet ble faktisk scoret på overtid. Spania vant til slutt kampen 4-3, og var videre i EM. Norge var ute.

Skuffelsen var til å se og føle på hos Semb og hans menn når de fikk resultatet om det siste målet i den andre avgjørende kampen, bildene fra gressmatta har blitt ikoniske. De kunne rett og slett ikke tro hva de hørte. Også det norske publikum følte på en enorm skuffelse, og mange som er glade i norsk fotball kan fortsatt kjenne på den skuffelsen den dag i dag – den var rett og slett så episk.

Dessverre har ikke Norge kommet seg til sluttspill igjen etter EM i år 2000, men man forsøker iherdig i hver eneste kvalifisering – så det er bare å håpe at det snart går igjen.